Arkadaşıma Gönder:

 

x. Serapicamptis anatolica / Sivrikulak

Orhidaceae ( Salepgiller ) 

17.05.2014 Hadımköy İstanbul

 

''Türkiye Bitkileri Listesi - Damarlı Bitkiler'' kitabında Salepgiller familyasında yer alan 3 adet melez cins ya da cins hibriti mevcut. Bunlardan ikisi paylaştığım bitkiyi oluşuran melez cinsler olabilir:

x. ORCHISERAPIAS ( ORCHIS ile SERAPIAS cinslerinin melezi / SAĞIRSALEBİ )

x. SERAPICAMPTIS ( SERAPIAS ile ANACAMPTIS cinslerinin melezi / SİVRİKULAK )

 

Bunlardan x. ORCHISERAPIAS ve x. SERAPICAMPTIS birbirlerine çok yakın/aynı duruyor, zira cinslerin birer bireyle temsil olan türleri x. Orchiserapias anatolica  ve  x. Serapicamptis anatolica nın melezlendiği türler Orchis laxiflora ile Serapias orientalis ve Serapias orientalis ile Anacamptis laxiflora olarak belirtilmiş ki Orchis laxiflora ve Anacamptis laxiflora aslında aynı türler. Buradan hareketle fotoğrafını paylaştığım türün x. Orchiserapias anatolica  veya  x. Serapicamptis anatolica olabileceğini düşünüyorum. 

 

Öte yandan fotoğrafın çekildiği bölgede ( Hadımköy-İstanbul) tespit ettiğimiz O. laxiflora türü ile türünü tam olarak bilemediğimiz bir Serpias sp. yaygın olarak mevcuttu. Melez türümüzün bu 2 türden melezlendiğini söylemek çok olası, bilmediğimiz İstanbul'da Serapias orientalis yetişip yetişmediği...Eğer bölgedeki serapias,  Serapias orientalis değil ise bu yeni bir hibrit/melez tür bile olabilir. Geniş bir bölgede sadece tek birey mevcuttu. O. laxiflora lar geçmiş ya da kurumuş, Serapias sp ler ise yaygın ve canlı biçimde açıktılar. Öte yandan bitkiyi birlikte bulduğumuz değerli dostum Faruk Canız ile aynı bölge içinde farklı zamanlarda en az 8-9 salep türüne rastlamıştık.

 

Kullanıcı Ahmet Verün
Image

7 Yorum

  1. Image

    Eline sağlık Ahmet bey. Bakalım ne çıkacak.

  2. Image

    Elinize sağlık Ahmet bey, güzel bir hibritmiş. Keutz'un Samsun (Terme) den bir tesbitine benziyor. X Orchiserapias anatolica olarak isimlendirmiş. (Orchis laxiflora x Serapias feldwegiana). Yeni değişen durumlara göre, feldwegiana, S. orientalis ssp orientalis'in sinonimi oldu ve yayılış alanı Marmara'ya kadar genişletildi. Sizin tesbit edemediğiniz tür, S. orientalis ssp orientalis olabilir.

  3. Image

    Teşekkür ediyorum Yasemin hanım, Türkiye Orkideleri Kitabı çok güzel bir kaynak ve sıklıkla başvuruyorum, öte yandan salepgiller mensupları her zaman büyüleyici ve bir o kadar zorlayıcı. Faruk bey ile bitkiye rastladığımızda çok heyecanlanmıştık. Karel Kreutz hibritlerin ülkemizde yaygın olmakla birlikte sayısal anlamda az olduğuna ve yeni taksonların hemen hibrit diye sınıflanmasının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekmiş. Kitapta işaret edilen sorunlu ve kritik türlerin hacmi ve mevcut olanlara yakınlığı işin ne kadar zorlayıcı ve uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu da gözler önüne seriyor. Ne olursa olsun çok özel bitkiler salepler...Selamlar...

  4. Image

    Çok güzel....elinize sağlık Ahmet bey....

  5. Image

    Serapicamptis anatolica geçerli isim. Kaynak: http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-338594

  6. Image

    Serdar hocam teşekkür ediyorum, selam ve sevgilerimle...

  7. Image

    rica ederim. selamlar.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
X Serapicamptis anatolica (Sivrikulak) Serdar Aslan
X Serapicamptis anatolica (Sivrikulak) Mehmet HANAY
X Serapicamptis anatolica (Sivrikulak) Hasan YAŞAYACAK

İlgili Tespitler