Tespit edilen tür: Stethorus punctillum
Başka bir minik uğurböceği.
Boyu 1 mm veya daha küçük. üstümüzdeki akasya ağacından masanın üzerine düşmüşler ve hareket etmezlerse anlaşılamayacak kadar küçükler.
Türkiye listesinden iki adet Stethorus var. S. gilvifrons ve S. punctillus. Eğer Cins adında yanılmıyorsak bu da bir Stethorus türü.
Kullanıcı Özgür KOÇAK
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.
- Tespit Tarihi: 2014-09-21
- Yüklenme Tarihi: 27-09-2014
- Görüntülenme Sayısı: 683
- Gözlem Lokasyonu: Karadağ, Karaman, Türkiye
- Şehir: Karaman
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Hocam bunlar zararlı sınıfından böcükler mi, az önce Hanay'a sordum ama, doğru adres sensin aslında, ne işe yarar bu uğur böcüğü ailesi, kımıl cinsi midir nedirler :) Ellerine sağlık özel bir tespit olsa gerek , siyah bir uğur böcüğü
Özellikle uğurböcekleri biyolojik mücadelede çok önemliler. Diğer böcek larvalarını ve özellikle de yaprak bitlerini hızla tüketip bitkileri koruyan canlılar.
http://www.biyolojikmucadele.org.tr/uploads/Coccinellidae.pdf
Teşekkürler Özgür bey kardeşim Sevindim faydalı canlılar olmalarına, boşuna uğur böcüğü denmemiş yani, çiftçi dostu böcekler Linki de okudum anlayabildiğimiz kadarıyla :)
Özgür bey tebrikler.Stethorus ve Scymnus cinslerinde tür tanımlaması oldukça zor gibi gözüküyor.Google görsellerde S.gilvfrons un belli belirsiz tek bir fotosu var.O da tüysüz gibi gözüküyor.S.punctillum olması gerekir diye düşünüyorum.Selamlar.
Teşekkürler Niyazi hocam. Bana da en yakını o gibi gözüküyor.