Sitede su bitkileri epeyce az. Hatta bazı ailelerden henüz hiç fotoğraf yok. Bilmiyorum teşhis için yeter mi? Endemik balıklar için çalıştığım dönemde Sultan Sazlığından 5-6 km güneyde kalan Kovalı Göleti'nden sazlığa akan kanallarda bulmuştum. Kompakt makina ile akvaryum görüntüsü.
Fotoğraftaki endemik Aphanius danfordii balığı. Onun gerisinde ve altındaki bitki.
Yükleme sonrası değerli ağabeyim, Prof.Dr. Ahmet AKSOY'a sordum. Aynı yerden bu bitkiylelgili makaleleri de var. Türümüz Groelendia densa. Hatta sağ üst köşede az bir kısmı gözükeni de söyledim. Daha önceden bildiğim Veronica anagallis-aquatica. Çok teşekkürker Ahmet Ağabey.
- Tespit Tarihi: 2006-04-08
- Yüklenme Tarihi: 10-09-2017
- Görüntülenme Sayısı: 540
- Gözlem Lokasyonu: Kovalı, Kayseri, Türkiye
- Şehir: Kayseri
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Olympus Camedia
- Ekipman(Lens): Olympus Camedia
Hocam geçenlerde akvaryumuma çöpçü ararken Sivas'ın meşhur doktar balıklarını (garra rufa) buldum. Balık Tayvan'da bir firma tarafından üretilip tüm dünya piyasasına satılıyormuş. Tanesi 2,5 TL. Bizde üretimi yok... Mesela bu balık piyasada olsa kesin akvaryumuma koyardım...
Özgür çok teşekürler. Uzun süre inceleme amacıyla akvaryumda tuttum. Sizin oralarda yok sanırım. Niğde-Kayseri ve Samsun'da çeşitli sularda var. Kızılırmak Havza sistemine endemik bildiğim kadarıyla. Yalnız bitkiyi atlamayalım :) 20 türü olan POTAMOGETONACEAE ailesinin sitedeki ilk kaydı olacak.
Aslında Hasan hocanın bitki tanımlamalarını onaylayabilsek sitedeki fotoğraflı tür sayısı 7200'den 8200'e zıplayacak ama maalesef Mehmet Hanay istemiyor bitkileri onaylamamızı :(
:D Vay zalim Hanay. Aslında Hanay'ınki elçiye zeval olmaz türünden Barış. Malum bitki türü sayısı çok. Bir de alttür, varyete derken sayı 12 bini buluyor. Hal böyle iken uzmanlarının bakmasında yarar var demiş olmalı.
Bu arada, önceki mesajımda ailenin ilki demiştim. Şimdi bakıyorum NAJADALES takımının ilki olmuş bu tür. Demek ki su bitkilerini hemen hepimiz ihmal etmişiz :)
Tek sorunumuz uzman... Uzmanı biraz destek atsa su bitkilerini de çekeriz hocam...
Balığın kuyruk yüzgeçinde sorun var gibi görünüyor, yoksa fotoğraf mı yanıltıyor?
:) fotoğraf 2006 yılından İrfan bey. Hanımdan kaynaklı sorun olabilir :) O azıcık daha iri bu erkekten. Şimdi baktım. Diğer karelerin bazısında sıkıntı gözükmüyor. Belki çekim açısından, zaten kısa olan kuyruk ucu parlamış olabilir.
Hocam, fotoğraftaki örnek muhtemelen Fontinalis. Yapraklar gövdede almaşlı görünüyor. Groenlandia densa'da gövde yaprakları karşılıklı olmalı. Saygılar.
Siteye hoşgeldin Necati. İlk mesaj da bana kısmetmiş :) Çok teşekkürler. Tuğrul @tugrul-koruklu bahsettiğinde ben de yeni fotoğraflardan sanmıştım. Siz uzmanlar ne diyorsa tamam derim. Bir de şu var: http://dogalhayat.org/property/egerya/ ilk yüklerken egerya sanmıştım (başlık ondan kaldı). Bu tamam mıdır?
@tugrul-koruklu ve @hasan-yasayacak beyler de tamam derse türü değiştirmekte yarar var.