Günlerce, rüzgarla ara ara mis gibi gelen, burnumuzu sızlatan üstelik tanıdık gelmesine rağmen bir türlü de bu şunun kokusudur diyemediğimiz, dahası nereden geldiğini de uzun zaman bulamadığımız bu bitkinin ne olduğunu çok merak ettik !
Kokusu çoçukluğumuzda elimizi sürünce hemen burcu burcu kokan keskin bir hakiki dere otunu andırıyor. Yaprakları ise fotoğrafta her ne kadar maydonoza benzese de bitkinin kendini görenin aklına maydonoz hiç gelmez.Maydonoza göre daha kalın çok daha sert.Bitkinin genel formu da maynoza hiç benzemiyor. Bu fotoğraflardan 4 hafta sonra bitkimiz, boyuna yaklaşık 40 cm uzadı. Aynı şekilde enine de genişledi.
Başka yeni karelerini de aldım. Ama şuan sistem 3 adet yükleyebilirsin dediği için sadece bu ilk kareleri paylaşıyoruz. Yeni formunu da 2nci bir paylaşımla gerek duyulursa acaba nedir ? den yükleyebiliriz.
Ayrıca örnek gerekirse örnekte gönderebiliriz.
- Tespit Tarihi: 2018-05-20
- Yüklenme Tarihi: 22-06-2018
- Görüntülenme Sayısı: 3017
- Gözlem Lokasyonu: Kavaklı, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Gelincikgillerden, boynuzlu gelincik "Glaucium" cinsine ait türlerden biri olduğunu düşünüyorum.Sanırım hocalar kesin bilgiyi verirler.
Koku denince, kimyon kokusu kadar kötüsü yok benim için :) Buradaki görünüme göre anason (örnek: http://dogalhayat.org/property/balli-2/) veya baldıran olabilir gibi geldi. Hasan beyden daha doğrusunu öğreneceğiz. Eline sağlık Ali Bey.
İlginiz için çok teşekkürler Niyazi bey. Naçizane ''Glaucium'' u inceledim ama değil gibi geldi bize… Size zahmet Tarhana otu-Echinophora tenuifolia subsp. sibthorpiana (Sarıçördük)'ü incelermisiniz ? sanki bu daha yakın gibi.
Kıymetli hocam öncelikle ilginiz için size de çok teşekkür ederim. Verdiğiniz linki inceledim. Hakikaten yaprak karesi benziyor. Genel görünümü paylaşamadığım için doğal olarak size böyle düşündürdü ama bu bitkinin genel görünümü linktekinden bayağı farklı. Aslında kendi kendimize neticeye ulaşamayınca ziraat yüksek mühendisi bir dostumuzdan fikir istemiştik. Telefonla tariften ilginçtir sizin gibi, O da baldırana da bi bak demişti. Sonra genel görünüm karelerini gönderince ''tarhana otu' olabilir dedi. İnceleyince sanki bize ''Tarhana otu-Echinophora tenuifolia subsp. sibthorpiana (Sarıçördük)'' gibi geldi. Elbette sizler ve Hasan hocam daha iyisini bilir.
O bitkiyi biliyorum. Hani Teksas filmlerinde kovboy kasabada yalnız dolanırken geçen tekerlek gibi çalılar vardır. Aynen öyle mevsim sonunda yuvarlanıp gider, İç Anadolu bozkırlarında (keza bizim kampüs civarında da yaygın). Sizin onun gibi dikenli durumuyor (echin= diken + phoro= taşımak'tan adı); ayrıca uzunca, boylu bir bitki olmalı.
Çoğunun boyu 30-40 cm civarı, bir kaç kökte 55 cm kadar var. İstenirse örnek gönderebiliriz hocam !
http://dogalhayat.org/property/tarhana-mi/#prettyPhoto
Kıymetli Hocam bu bitkiyi dostların ve çiçeklerinin yardımıyla çözdük. Bilginiz olsun… http://www.sekerali.com/portfolio/tarhana-otu-echinophora-tenuifolia-subsp-sibthorpiana-saricorduk/