Adına "Türk Zambağı", "İstanbul Zambağı", "Sultan Zambağı" denen ve en güzel çiçeklerimizden biri olan bu zambak, ingilizcede de benzer şekilde "Turk's Cap Lily"; yani Türk Sarığı Zambağı geçiyor. Bilimsel adındaki "martagon" kelimesi de aynı şekilde padişahların, vezirlerin giydiği "sarık" anlamında. Bunu "türban" diye tercüme edenler varsa da buradaki anlamı başlığın etrafına sarılan bezden geliyor.
Boyu 1 ila 2 m arasında değişiyor. Bir bitkide 50'ye yakın çiçek olabiliyor (ancak bizimki mevsimin sonu olduğundan 3 çiçekliydi). Lanseolat yapraklı olup; dairesel dizilişleriyle Türkiye'deki diğer zambaklardan hemen ayrılıyor. Çok yıllık olan L. martagon, Palearktik Bölge'de iki varyete halinde dağılım gösteriyor: (a) var. martagon L., 1753 (Portekiz'den Moğolistan'a), (b) pilosiusculum Freyn, 1890 (Rusya'nın Lena Bölgesi'nden Urallar'dan Sibirya'ya kadar olan kesimi ile Kazakistan, Moğolistan ve Sincan-Uygur Ülkesi'nde kadar). Ülkemizde ise Batı Karadeniz Bölgesi'nde denizden 800 m'ye kadar olan yaprakdöken ormanlar ve gölgeli kıyılarda yetişir. Belgrad Ormanı (İstanbul) ve İğneada (Kırklareli)'dan da kayıtları vardır. Haziran-Temmuz aylarında çiçeklenir.
Bu güzel zambağı, tam bir yıl iki gün önce çektim. Bugüne kısmetmiş. Arazi arkadaşım Hasan YAŞAYACAK'a çok teşekkür ederim.
- Tespit Tarihi: 2018-07-26
- Yüklenme Tarihi: 28-07-2019
- Görüntülenme Sayısı: 820
- Gözlem Lokasyonu: Horma Kapızı, Pınarbaşı, Kastamonu, Türkiye
- Şehir: Kastamonu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D Mark ii
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Nefistir hocam. Elinize ,gözünüze sağlık
Çok teşekkür ederim Özlem Hanım. Sağ olun.
Adının asaleti güzelliğine vurmuş. Eline sağlık hocam..
Bu mevsimin son çiçeğiydi (en azından bulabildiklerimizden). Hasan Bey sağ olsun, sayesinde kolayca buldum. İnşallah seneye birlikte daha erken gidip güzel bir arazi yaparız. Çok teşekkürler Mehmet Bey. İyi geceler.