Yaklaşık elli tür barındıran cins oldukça çeşitlidir. Türlerin büyük bir kısmı küçük (yaklaşık 1 cm veya daha küçük çapta) ve yassı 5 mavi taçyaprağa sahip çiçekler açarlar. Baharda açan çiçeklerde renk çeşitliliği sıklıkla görülebilir; genel olan mavi rengin dışında beyaz ve pembe renkler de sıklıkla görülebilir. Gölgeyi tercih eden bitki bahçelerde oldukça yaygındır ve kültive edilmiş olanları sıklıkla birkaç renkte çiçek açarlar.
Çiçek hakkında birçok farklı efsane vardır ve efsanelerin çoğunda çiçeğin ismi bir şekilde açıklanır. Örneğin bir Alman efsanesine göre, Tanrı tüm çiçekleri adlandırdığında, adlandırılmamış ufak bir çiçek bağırır: "Unutma beni, Ey Tanrım!" Tanrı yanıtlar "Bu senin adın olacak." Bir başka efsanede ise Adem ile Havva cenneti terk ederken çiçek haykırır: "Beni unutmayın!" Bunların dışında sıklıkla tekrarlanan bir başka efsane ise Orta Çağ'da geçmektedir. Bu Alman efsanesine göre Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkmış bir şövalye ve sevgilisi, nehir kenarında sulara kapılıp gitmek üzere olan bir mavi çiçek görürler. Sevgilisinin çiçeği arzu etmesi üzerine çiçeği almaya çalışan fakat bu sırada nehrin sularına kapılan şövalye son bir hamleyle çiçeği sevgilisine doğru atar ve "Vergissmeinnicht!" yani "Unutma beni!" diye haykırır. kelt mitolojisinde ise bu çiçeğin peri hazinelerine giden yolu açtığı, hazinenin saklandığı kayanın kenarına unutma beni çiçeği bastırıldığı zaman, gizli mağaranın kapısının açıldığına inanılırmış. Birçok başka efsanede de yer alan çiçek edebiyatta da kendisine önemli bir yer bulmuştur; birkaç Grimm kardeşler masalında adı geçen çiçek ayrıca birçok şiirde de konu edilmiş, birçok edebiyatçı tarafından övülmüş, örneğin Goethe bu çiçek için "en canlı çiçek, zariflerin en zarifi" demiştir.
bilgiler alıntıdır.
- Tespit Tarihi: 2012-05-13
- Yüklenme Tarihi: 23-03-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1740
- Gözlem Lokasyonu: Şemdinli, Hakkari, Türkiye
- Şehir: Hakkâri
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): canon 60d
- Ekipman(Lens): canon 18-135mm
Hikayesini bilmiyordum neden unutmabeni demişler bilmiyordum, sizin fotoğrafınızdaki orman unutmabenisi.İzmir'de ise en minimenciği yani çapı 0,5cm olan unutmabeni var. Bilgiler ve fotoğraf için teşekkürler.
rica ederim. değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Bu çiçeği adı ile birlikte kolay kolay unutmam artık bu hikayeyi sonuna kadar okuduktan sonra.Tek sorun beş mavi taç yapraklı her çiçeği bu sanacağı uzun bir süre. Sevgilerimle
Açıklaması ve hikayeleri ile enfes olmuş Berat bey. Çok teşekkürler, emeklerinize sağlık, selamlarımla..
teşekkürler. sloganımız belli :) tanı, sev, koru! tanıtabildiysek ne mutlu.
teşekkür ederim Bedri hocam. efsaneler hoşuma gitti bende paylaşayım dedim :)
Sağ olun Berat bey, gerçekten çok güzel. Tebrik ederim..
Hikayesi güzel, kendisi güzel tebrikler Berat, Brunnera orientalis..,selamlar..
Teşekkürler Hasan hocam. selamlar..
yalnız bu hikaye Myosotis için anlatılan bir hikayedir. Brunnera, Unutma beni çiçeği değildir. Brunnera orientalis doğru ama bu hikaye burada bu cins için yanlış bilgilendirme olacağı kanaatindeyim. O nedenle eğer elinizde bir Myosotis fotosu varsa bu hikayeyi (kaynak kullandığınız site url leri ile birlikte) orada paylaşırsanız daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyorum. Brunnera, Omphalodes, Lappula ve Myosotis çiçekleri birbirine benzese de bu hikaye Myosotis'e aittir.
Uyarı için teşekkürler Serdar hocam. o zaman hikayeyi kaldırmak daha doğru olur :)