Tespit edilen tür: Hoplia pollinosa
Kullanıcı Ali Şeker
- Tespit Tarihi: 2015-08-04
- Yüklenme Tarihi: 05-09-2015
- Görüntülenme Sayısı: 667
- Gözlem Lokasyonu: Kümbet, Giresun, Türkiye
- Şehir: Giresun
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro
Scarabaeidae: Hoplia argentea
Bu da sanırım, henüz listemizde olmayanlardan !
Bana Hoplia coerulea (Drury, 1773) gibi geldi @baris-cerci
Ben benzettiğim için öyle demiştim.H.coerulea da olabilirdi.Ama şimdi tanı anahtarını buldum ve ilerlemek için öncelikle anten segment sayısını bilmemiz gerekiyor: 9 antenal segment-Hoplia (Hoplia) 10 antenal segment- Hoplia (Decamera) Daha yakından bir foto var mı Ali hocam?
Çok daha yakın kareleri var ama, onlarda antenleri pek belli değil.Çünkü kafasını hep çiçeğin içine sokmaya çalışıyordu. Fakat net karesi olmasa bile illa bi şeyler çıkar. Geceye paylaşırım tekrar. Sevgili Barış Hocam ! Fikret Hocam'a da sana da tekrar çok teşekkürler...
@Barış Çerçi Daha yakın karelerinde anten çok belirgin olmadığı için aynı kareyi biraz daha kroplayarak tekrar yükledim. Umarım işe yarar !
Ben 9 saydım.O zaman Hoplia (Hoplia) sp. Şimdi böceğin üst yüzeyindeki tüylenmeyi gösterebilecek (mümkünse yandan) bir foto daha olursa türü bulabiliriz.Şuan iki tür arasındayız: H.pollinosa ve H.fissa
10 dakikaya hazır :))
Barış Hocam ! bu kare işe yarar mı ?
Mükemmel.Elytranın,kafanın ve pronotumun üzerindeki çok uzun tüyleri ile Hoplia pollinosa (Krynicki, 1832).Türkiye faunası için ilk kaydı 2009 yılında.
Barış Hocam ! aynı türden, sitede başka bir kayıt daha var. Ama tanım yaparken onda hiç zorlanılmamış. Buradaki yazışmalar ek kareler falan hiç bi şeycik olmadan doğrudan tanım yapılmış. Azıcık kafam karıştı doğrusu ! O kayıtta nasıl o kadar rahat tanım yapılmıştı ? sonuçta orada gözüken ne anten var, ne de tüyler falan ! mümkünse bi açıklama yapabilirmisiniz ?
Üzülerek o tanımın yanlış olabileceğini söylüyorum.O zaman elimde tanı anahtarı yoktu ve internet üzerindeki fotolardan benzeterek Özgür hocanın önerisini onaylamıştım.Ancak şimdi görüyorum ki yanlış bir tanım ve onay işlemi olmuş olabilir. Niyazi hocanın tespiti belki H.pollinosa olmayabilir ama sizinki kesinlikle H.pollinosa.
Sevgili Barış Hocam ! biz seni seviyoruz. Çalışmalarını, gayretini, heyecanını görüyor ve bunları da takdir ediyoruz. Fotoğraftan teşhis her zaman mümkün olmayabilir. Bazen yanlışlıklar da olabilir. Bunların çokta önemi yok aslında… Çünkü her işte olduğu gibi, burada da, asıl mühim olan şey, niyettir. Eğer niyet iyiyse sorun yok. Hepimiz insanız sonuçta. Yanlışta yapabiliriz yanlışlıklarda. Ama niyet iyiyse sonra bi şekilde bunları telafi edebilir, durumu düzeltiriz, değilse Allah hak getire…. Bizim senin iyi niyetinden şüphemiz olmadı. O nedenle aynen devam :)) Her şey için tekrar tekrar tekrar teşekkürler….