Bu deniz yengecini "Pavurya" olarak bilirdik (bazıları pavra, baura ve bavra gibi de telaffuz eder). Kitaplarda geçen pavurya farklı bir tür (sanıyorum). Buradaki ise Sarı Yengeç veya Siğilli Yengeç (Eriphia verrucosa).
Tür teşhisi için değerli arkadaşım, konu uzmanı Profesör Alper DOĞAN (Ege Üniv., Su Ürünleri)'a çok teşekkür ederim.
Bu sayede sitemiz için yeni bir aile (ERIPHIIDAE) ve yeni tür (Eriphia verrucosa) eklemiş olduk.
Hayırlı olsun hocam, ellerine sağlık...
Çok teşekkürler Coşkun Bey. Darısı yeni türlerimize.
Ellerine sağlık hocam. mükemmel tespit olmuş. Denizlere yeterince inememiş bir grubuz sanıyorum. Toplam 5 tane yengeç görülüyor veritabanımızda. Henüz tanım almamış türler de var. Özellikle tatlı su yengeçleri tanımsız. Birde tatlı/tuzlu su sahillerinde balık avlayanların avladığı balıkları fotoğraflayıp siteye yüklesek nasıl olur? Balıkçılarda satılanlar değil de kıyıda balık avlarken gördüklerimiz. Aksi takdirde lokasyon sorunu oluşur.
Bir baktım da "hamsi" bile yüklenmemuş uşağum :D
Habuna bir çözüm üreteyim :) Bayramın hemen ertesi gün epeyce videosunu çektim. Sana bir sürpriz yapayım Özgür :)
Denizler sadece hayvanlarda değil, bitkilerde de epey zayıf gibi. Az sayıda bitki türün bazısını teşhis ettirecek uzman bulmakta zorlanıyoruz. Faunada çok daha iyi durumdayız. Avlanırken çekmek kısmı biraz düşündürücü. İstismar edilebilirliği bir yana tanım yapacak uzman bulmada da şimdilik sıkıntı var. Örnekleri bir görelim (sendekilerden) :)
Bende balıkçılık yaptığım zamanlarda filmli Zenit le çektiğim 25-30 tür var ama bu konu daha önce de gündeme gelmişti, millet balıkçı tezgahlarına balık çekmeye gider diye vazgeçmiştik :))
Farketmemişim, hayırlı olsun hocam. Selamlar..
Çok teşekkürler Mehmet Bey. İlk denemelerden. Fazla dikkat çekmeyen bir grup.