Sitemiz için YENİ ŞUBE: ECHINODERMATA [Derisidikenliler] ve bunun ilk türü: Diadema setosum (Uzundikenli Denizkestanesi).
Daha önce çok defa denizkestanesi görmüştüm. Bunun gövdesi daha küçük ama son derece uzun dikenleri vardı. Hemen dikkatimi çekti. Önceki gün eklediğim Dokuzçizgili Kardinalbalıkları ve Gelin Balığı'nın simbiyotik olarak yaşadığı bu kestanenin adı sevgili Barış ÇERÇİ tarafından aydınlatılınca türü nedir sorusuyla fazla vakit kaybetmedim. Türümüz Lessepsiyan Göçmenlerden. Diğer ifadelerle Kızıldeniz Göçmeni (Erytrean Invasive) denen bir yabancı (alieni) tür.
Bu tür ve ailesinin tipik özelliği dikenlerinin içinin boş olması. Bu dikenler aynı zamanda zehirli. Ancak insanda çok ciddi zehirlenme yapmıyor. Üzerinde duran tepesinde kırmızı ampül var gibi duran yapı, hayvanın dışarı sarkmış anüsü (bu durum anomali gibi algılanmasın).
Barış'a çok teşekkür ederken; üzerindeki balıkları tanımlayan değerli meslektaşım ve arkadaşım Profesör Halit FİLİZ'i de sizlere kısaca tanıtayım. Dün sitemize üye olan Halit hoca, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi SÜFAK'ta öğretim üyesi ve deniz biyoloğu. Doğal ortamında çekilmiş balıklarımızın tanımlanmasında katkıları olacaktır.
Deniz biyoloğu Profesör Murat BİLECENOĞLU (A.M.Ü., Aydın)'ndan az önce gelen mesajı da eklemek istiyorum. "...kestane de tropikal kokenli (Diadema setosum)". Çok teşekkürler Murat.
- Tespit Tarihi: 2018-09-15
- Yüklenme Tarihi: 22-09-2018
- Görüntülenme Sayısı: 716
- Gözlem Lokasyonu: İncekum, Silifke, Mersin, Türkiye
- Şehir: Mersin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): GoPro HERO 6
Ellerinize sağlık Ahmet hocam, biz de annemle evvelsi gün ilk defa gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Türü aşağıdaki yayın sayesinde buldum: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/135642 Ayrıca biz Urla'nın güney sahillerinde Sphaerechinus granularis türünü de gördük, o da çok güzel ama su altı fotoğrafı çekemediğimiz için fotoğrafını çekemedik. Ancak kabuğunu bulduk, onu yayınlayayım mı?
Alemlerarası yolculuklar için teşekkürler hocam. Site için hayırlı olsun. Emeklerine sağlık..
O da olur inşallah, Mehmet Bey. Bir kaç yeni şube ile daha tanışabiliriz. Yeni tanımcı arkadaşlar katıldıkça bazılarının türlerine daha kolay ve doğru ulaşacağız. Çok teşekkürler.
Bu hafta aramıza yeni katılan tanımcı arkadaşlardan; Necati BAYINDIR (Abant İzzet Baysal Üniv.): Botanikçi, ağırlıklı olarak su bitkileri uzmanı. @necati-bayindir Prof.Dr. Halit FİLİZ (Muğla Sıtkı Koçman Üniv.): Deniz biyoloğu. Her iki arkadaşımıza da hoşgeldiniz diyorum.
Barış, çok teşekkürler. Yayını daha önceden biliyorum. Yazarlardan Alper Doğan, yurt günlerinden hem lisans hem de yüksek lisanstan oda, y.l.'ta bir yıl da sınıf arkadaşım. Kabuk tanımlanacak haldeyse olabilir.
Yeni katılan hocalarımıza ve emekleriniz için size çok teşekkür ediyor,kolaylıklar diliyorum.Selamlar...
Sağ olun Bülent Bey. Yeni siteye geçince hoca sayımız artacaktır. Biraz daha sabır gerekecek.
Deniz biyoloğu Profesör Murat BİLECENOĞLU'ndan az önce gelen mesajı da eklemek istiyorum. "...kestane de tropikal kokenli (Diadema setosum)". Çok teşekkürler Murat.