Gövde yastıksı formda ve çok yıllık. Gövde üzerinde bir önceki yıldan kalma yapraklar vardır ve kahverengiye döner. Yapraklar 5-15 mm uzunluğunda yelpaze veya kama şeklinde. Yaprak ayası genellikle 3 loblu ve loblar dörtgensi, ucu küt. Yaprak üst yüzeyi çizgili (striate) ve genellikle kısa salgı tüylü. Çiçek sapı 2-8 cm, 1-4 (-6) çiçekli. Çanak yapraklar salgı tüylü, 1.5 - 4 mm. Taç yapraklar 2-5 mm, dörtgensi-eliptik, beyaz veya krem rengi.
En yakın tür S. moschata dan yaprak üst yüzeyinin çizgili olması ve çiçek renginin beyaz veya krem rengi olması (yeşilimsi-sarı veya yeşilimsi-beyaz değil) ile ayrılır.
Kayalıklarda ve uçurumlarda yetişir. Haziran - Ağustos ayları arasında çiçek açar.
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2011-05-29
- Yüklenme Tarihi: 14-07-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1401
- Gözlem Lokasyonu: Kıbrıscık, Bolu, Türkiye
- Şehir: Bolu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 500D,
- Ekipman(Lens): Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Hocam akşam ben buna bendeki kitaptan da baktım ama bu türü almamış, Saxifraga nın başka bir türü vardı. ( kitap evde unuttum şimdi hangisi olduğunu ) çok güzel ve değişik bir yapısı var, kaya yarıklarından çıkıyor sanırım. Ek fotoğrafı ile çok şık, emeklerinize sağlık. Katkılarınız için çok çok teşekkür ederiz, sağ olun Serdar hocam.. Selam ve saygılarımla..
teşekkürler... Saxifraga da birbirine benzemeyen türler var. Saxifraga rotundifolia, S. exarata, S. cymbalaria, S. paniculata, S. tridactylites birbirleri ile hiç alakaları yoktur. Tabi buda cinsin altında seksiyon veya grupların açılmasına neden olur. exarata ya en yakın tür moschata dır. petaller yeşilimsi sarı veya yeşilimsi beyazdır. yaprak lobları üstte kanallı/çizgili değildir.
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler Serdar hocam. Benim kitapta Saxifraga rotundifolia yı almış birinde, Değirmi yapraklı taşkıran olarak Türkçe' sini vermiş, beyaz yapraklı, üzerinde kırmızı benekleri var. Ortası kırmızı ve yine o uzun tentakülleri diyeyim :) sarı renkli. Diğer kitapta 2 tane türünü almış, S. sibricia ssp. molis; Sibirya taşkıranı. Yapraklar yine beyaz, merkezi ve uzantıları sarı, yaprakların üzerleri düzensiz siyah noktacıkları var belli belirsiz. Diğeri de S. sempervivum, Hep canlı taşkıran da Türkçesi. Mor renkli bir bitki, dikenleri andırıyor sanki yüksekçe bir bitki, merkezi ve uzantıları sarı bunun da. Bu üçünü almış kitap, iki ayrı kitap var dün ben birine bakmıştım. Benim için diğerlerini bu bahane ile kitaptan da olsa tanımama sebep oldu bu yazışma. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp bu değerli bilgileri paylaştığınız için.. Selamlar saygılar..
rica ederim. Bizim çıkardığımız kitapta benli taşkıran olarak geçiyor S. rotundifolia. kitabın sitesi: http://goo.gl/GFt5Q
Hayranlıkla takibe ve öğrenmeye devam...Hocam ellerinize sağlık demek az gelir.. Hürmetler ederim.
teşekkürler. bilgimiz çok fazla değil ama yine de zekatını vermeye çalışıyorum.
:) benli taşkıran daha uygun o bitki için Serdar hocam, değirmi ne demek onu da araştırmak lazım.. :) siyah noktacıkları ile benli daha yakışmış bence de.. Çok teşekkürler hocam, adresi de inceleyeyim. Sağ olun,saygılarımla..
sitede henüz sinonimlerin hepsi girilmedi. Bütün bir kitabı aktarmak çok zaman alıyor maalesef.
değirmi: yuvarlak demekmiş. değirmen de yuvarlak değil mi?
Serdar hocam, çok güzel tür. Elinize sağlık..