Arkadaşıma Gönder:

Yeni türümüz sitemizin ilk Derisidikenlisi olan Uzundikenli Denizkestanesi'nden hiç ayrılmıyordu. Muhtemelen simbiyotik ilişkileri var. Türümüzün Cheilodipterus novemstriatus (Dokuzçizgili Kardinalbalığı) olduğunu aramıza bugün katılan değerli arkadaşım Prof.Dr. Halit FİLİZ'den öğrendim. Kendisine çok teşekkür eder ve "hoşgeldin" diyorum.

Fotoğrafı yüklemeden değerli arkadaşım ve deniz biyoloğu Profesör Murat BİLECENOĞLU (A.M.Ü., Aydın)'na göndermiştim. Murat'tan az önce gelen mesajı da eklemek istiyorum. "..şu an tüm Akdeniz kıyılarında çok yaygın bulunan Indo-Pasifik kökenli bir kardinal balığı türüne ait (Cheilodipterus novemstriatus), keza kestane de tropikal kokenli (Diadema setosum). İki tur arasında yuzyıllardir bilinen bir mutualist ilişki var".

Türümüzün doğrulanmasına sevindim. Çok teşekkürler Murat.

Kullanıcı Ahmet Karataş
Image

Zooloji Profesörü detayli bilgiler için: http://host.nigde.edu.tr/akaratash

  • Tespit Tarihi: 2018-09-15
  • Yüklenme Tarihi: 20-09-2018
  • Görüntülenme Sayısı: 270
  • Gözlem Lokasyonu: İncekum, Silifke, Mersin, Türkiye
  • Şehir: Mersin
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): GoPro HERO6

2 Yorum

  1. Image

    Ellerinize sağlık Ahmet hocam, Fethiye koylarında da bundan gördük geçen gün. Tür Diadema setosum imiş ve yine invazif erythrean bir türmüş. Türkiye sularında ilk defa 2006'da bulunmuş ve son 5-6 yıldır çok yaygınlaşmış. Ayrıca internette okuduğuma göre dikenlerinin ucunda zehir varmış. Fakat maalesef arşivimizde omurgasız deniz türleri yok.

  2. Image

    Barış, çok teşekkür ederim. Sayende aramaya gerek kalmadan yeni bir türümüz; hatta site için yeni bir ŞUBE (Phylum)'miz oldu. Balığın türünü de öğrendim. Bu vesile ile değerli arkadaşım, meslektaşım Profesör Halit FİLİZ (Muğla S.K. Üniv.)'e çok teşekkür ederim.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Cheilodipterus novemstriatus (Dokuzçizgili Kardinalbalığı) Ahmet Karataş
Cheilodipterus novemstriatus (Dokuzçizgili Kardinalbalığı) Barış Çerçi
Cheilodipterus novemstriatus (Dokuzçizgili Kardinalbalığı) Halit FİLİZ

İlgili Tespitler