Tespit edilen tür: Acanthus dioscoridis var. dioscoridis (Lokman ayıpençesi)
Kullanıcı Musa geçit
- Tespit Tarihi: 2014-05-29
- Yüklenme Tarihi: 11-06-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1312
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Mardin, Türkiye
- Şehir: Mardin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 60D
- Ekipman(Lens): Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
İlk defa görüyorum böyle pembesini... Ellerinize sağlık hocam.
Özgür Bey Çok teşekkür ediyorum. Selamlar.Çiçeği beyaz renkte olanı da türe ekledim...
Bizdekiler Acanthus hirsitus hocam... Bunlar çok farklı ve güzeller :)
varyete için yaprak düz veya sığ loplumu yada parçalı veya derin loplumu bilinmeli..
ikinci foto mor değil. İkinci fotoda yaprak alt tarafında bariz beyaz damarlar varsa ve brakteler (3-) 5 damarlı ise spinosus (5-13 ise hirsutus). Buradan bakınca brakteler 5 damarlı gibi.
Yeni bir yaprak fotosu ekledim, bazı bireylerde bitkide görüldüğü gibi, yaprak kenarı hepsi düz veya aynı bireyde bazıları düz kenar yapraklar arasında, kenar hafif dikenli yapraklar mevcut bu varyete üzerinde etkisi var mı?
Musa bey 2. ve 3. foto (3. foto 2. ye aitse) farklı türe ait. Onları ayrı bir sayfaya yükleyin. Çünkü çiçekler beyaz. Yaprak kenarlarının farklı olması bu yüzden. Çünkü farklı türlere ait fotolar.
Bu burada ilk belirleyici karakter çiçek rengi. Yaprak kenarının düz olması, dikenli olması daha sonra geliyor.
Serdar Hocam, fotoğraflar aynı alandan ayrı bitkilerden alınmış örnekler, beyaz çiçekli 2011'e ait yaprak örnekleri bende yok sebebi yan yana iki renk olunca fazla örnek almadım, ondan sonraki yıllar beyaz çiçekliye rastlamadım. türü ayrı, kaldırılması gerekli ise kaldırayım.rozetlere gelince araştırmam lazım.
Musa bey, aynı alandan da olsa çekim tarihleri arasında 3 yıl 1 ay fark var. Siz 3 yıl önce 6. ayda beyaz çiçekliye denk gelmiş olabilirsiniz. 2014 te çekilen karelere bakacak olursak, 1. karede yapraklar dikensiz iken 3. karede dikenli bir yaprak var. 3. kare ile 1. kare arasında 1 ay fark ve aynı alanda olsa da iki farklı tür aynı alanda yayılış gösteriyor olabilir. 2 ve 3. kare, 1. karedeki türe ait değiller. 3. kare ile 2. kare arasında 3 yıl fark olsa da o yaprak 2. karedekine ait olma olasılığı yüksek.
Serdar Hocam, Hasan yıldırım Hocam dan daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz. teşekkürler Mardin'den bol selam...
Serdar Hocam bir rozet örneği paylaştım, onun gibi çiçeksiz çok var. Selamlar.
Musa bey, 3. karedeki dioscoridis yaprağı. Hasan, başka bir alandan 5 tane beyaz bulduğunuzu söyledi. Ama 2. karedeki tür A. hirsutus veya A. spinosus, kesinlikle dioscoridis değil.
o zaman dioscoridis iki yıllık bir bitki olabilir.