Tespit edilen tür: Acanthus dioscoridis var. dioscoridis (Lokman ayıpençesi)
Daha önce paylaştığım ''Acanthus dioscoridis'' ten ayıran en bariz özellik, gövde. Üç bireyden alınmış örnekler, bu yeterli olmayabilir. bulunduğu yerde bunlardan başka görmediğim için...
Kullanıcı Musa geçit
- Tespit Tarihi: 2014-06-07
- Yüklenme Tarihi: 12-06-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1113
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Mardin, Türkiye
- Şehir: Mardin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 60D
- Ekipman(Lens): Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
yeterlii.gayet net,eline sağlık Musa Bey.
Hasan Bey çok teşekkür ediyorum
öndeki yapraklar bir Verbascum'a ait sanırım.
Serdar Hocam yapraklar ''Acanthus dioscoridis''e ait
doğru sonradan anladım. Ama çiçeksiz gövde ise bu bitki iki yıllık o zaman. Flora da bu not alınmamış. Etrafta bunun gibi başka rozet yapraklar var mı idi?
vardı. ama benin çözemediğim bu bitki daha önce paylaştığım la aynı yerden görüntülenmemiş, gövdeliler arasından seçilmiş bireyler değil.alt türü ayrı ihtimali verdim sede araştırmamı eksik bulduğum için şimdilik bir şey diyemem.(daha önce paylaştım çiçeklerin altında uzunca gövde var...)
Boyu 20 cm den kısa olan var. brevicaulis diye bir varyetesi var ama o da Kastamonu taraflarında (biz Çankırı'dan da toplamıştık). Gerçi varyete olduğundan orada da olabilir mi acaba diye bir soru geldi aklıma şimdi. Çünkü varyete demek aynı coğrafya da iki varyete de olabilir demek. Ama bu cinsin Türkiye florasındaki türlerin hepsi çok yıllık. Alanda rozet yaprak olması iki yıllık olduğunu gösterir. Diğer uzun boylularda da aynı gövdesiz rozet yapraklar varmı idi?
Serdar Hocam yolum düştü boyu uzunları gördüm. Size ve Hasan Beye teşhis ve bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Benim burda kafama takılan bitkinin ömrü iki yıl ise bunun not alınması gerekiyor. Eğer yapraklar rozet yapraksa (yani gövde herhangi bir nedenle koparılmamışsa).