Tespit edilen tür: Myotis myotis (Büyük Farekulaklı Yarasa)
Kullanıcı Bülent Biçici
- Tespit Tarihi: 2017-10-22
- Yüklenme Tarihi: 22-10-2017
- Görüntülenme Sayısı: 522
- Gözlem Lokasyonu: Ayvaköy, Bursa, Türkiye
- Şehir: Bursa
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 70D
- Ekipman(Lens): Canon EF 400mm f/5.6L USM
Ayvaini'nden galiba. Bugün 2. joker hakkımı kullanıyorum ve % 50 seçeneğiyle, Bülent bey. Kulakları yandan gösteren bir fotoğrafı varsa, tanım daha net olur. Kısmen tepeden olan açıdan yanılma ihtimali fazla. Abidin Budak hocam, Almanlar'dan öğrendiği bir sözü tercüme edip söylerdi: "yarasa yüzünden tanınır" :)
Yok ne yazık ki Ahmet hocam,mağaranın tavanında neredeyse kendileri kadar çapta ,20-25 cm uzunlukta oyukta idiler.Ancak bu kadar oldu.En iyi görüneni 3.fotoğraf olarak paylaşmışım zaten.Teşekkür ederim ilginiz için :)
Muhtemelen M. myotis. Bunun bir de ikiz türü var (M. blythii). Yanılma ihtimalim % 10-20. Bu şekilde onaylayalım. Günün birinde kısmet olup, tekrar giderseniz o zaman gerekirse değiştiririz.
Hocam Ömer Ahu'yla beraberdik.Daha önceki gidişlerinde daha fazla sayıda yarasa gördüklerini,bugün neredeyse yok denecek kadar az (3 birey ) az olduklarını söyledi.Bir nedeni var mıdır ? Tekrar gittiğimde detaylı fotoğraf çekmeye çalışırım.
Bazı mağaralarçok büyük olduğu halde, kışın ya hiç ya da çok az kullanılıyor. Sanırım büyüklükten ziyade dışarıya karşı ısı yalıtımı ile ilgili. Kışın, hava akımı vs içerideki sabit sıcaklığı pek değiştirmeyen yerleri tercih ediyorlar.
Hocam mağara yaklaşık 4 km.iki ucundan da içeri girilebiliyor.Ayvaköy tarafından girişten yaklaşık 150 mt sonra baca dedikleri yaklaşık 1o mt çaplı bir delik oluşmuş.Yani girişle baca arasında bir hava akımı oluşuyor.Sonuç tespitinizi destekliyor .Bacadan sonrasına zemindeki 50-60 cm lik su birikintisi yüzünden devam edemedik.Yarasaları da bu hava akımı olan bölümde çektik.