İngilizce adı Moray cel’ dir. Boyları 1.5 m.’ ye kadar uzayabilir. Görünüşleri yılanı andırır yanlarından yassılaşmıştır. Göğüs yüzgeçleri olmayan Mürenin kuvvetli çeneleri son derece keskin dişlerle kaplıdır. Genelde renkleri esmer olup üzerlerinde sarı lekeler bulunur.
Ege ve Akdeniz kıyılarında rastlanabilecek mürenler sanıldığı gibi saldırgan değildir. Kayaların içindekioyuklarda yaşayan bu hayvanlara dikkat etmek gerekmektedir. Yuvalarına el sokulmadıkça yada zıpkınlanmadıkça pek insanlara saldırmazlar. Koku alma duyusu çok gelişmiş olan mürenleribalıkadamların yanlarında taşıdıkları avlamış oldukları balıklarda uyarabilmektedir. Bir kez ısırdıkları zaman öldürünceye kadar çeneleri açılmayabilir. oldukça derin ve çok geç kapanan bir yara acarlar. Zehirli olmamakla birlikte ağızlarındaki çok çeşitli bakteriler nedeniyle ısırılan yer çoğunlukla iltihaplanır. Kişinin duyarlılığına bağlı olarak durumağırlaşabilir. Yara, sabunlu su ile yıkandıktan sonra kanama varsa durdurulmalıdır hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Tespit edilen tür: Muraena helena (Müren Balığı)
9 Yorum
Tespit İçin Tür Önerileri
Tür Tanımı | Kullanıcı |
---|---|
Muraena helena (Müren Balığı) | Ulaş Oyal |
Muraena helena (Müren Balığı) | Ahmet Karataş |
Muraena helena (Müren Balığı) | M.Coşkun SANCAR |
Yararlı bilgiler yanısıra, çok güzel kare. Elinize sağlık Ulaş bey.
hayranlık ve keyifle izledim ellerinize sağlık
keyifli bir fotoğraf ellerine sağlık
ulaşçım ben sualtını senin için yeni bir hobi sanıyordum oysa ki fotograf 2007 diyor .. hep sualtında olduğundan mı ne haberim yok :) en gizemli bulduğum türlerden kendileri çok teşekkürler bilgileri ayrı fotografı ayrı güzel.. selamlarımla
Hanay, benim için dalış yaşam tarzı :) 95 yılında tüplü dalışa başladım. 20 yıl olacak yakında. Eskiden de fotoğraf paylaşacağım çünkü bu canlıları aynı yerlerde görmek zor olabiliyor bazen, dikkat ettiysen makinemde eski. Halil abiye ben bunla çekiyorum dediğimde " git işine demişti " Bu fotoğrafta babamın emeği çokdur arkama geçip ittirmeseydi asla bu kadar yaklaşamazdım :)
Bu hayvanlarda en çok ilgimi çeken çift çeneleri olması, şöyle açıklamaya çalışayım. Alien filmini hepimizi biliriz sanırım, koca ağzını açınca içinden küçük bir çene daha çıkar dışarıya ve onla ısırır Bizim mürende de böle bir çene daha vardır, o kadar dışarı çıkmaz tabiki ama müreni eşsiz bir ısırma makinesi haline getirir. Denizin okyanusların tehlikelilerindendir.
http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/08/10/moray-eels-attack-with-second-pair-of-alien-style-jaws/
Harika bir canlı ve enfes foto, emeklerine sağlık Ulaş.. Haritada Kömüt limanı yazıyor, Sanırım Saros körfezi Kömür limanı olmalı.. Çok selamlar..
verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Ulaşçım. yazıya baktım ordan da bir videsu var onu izledim çok ilginç bir yapı avını yakalamasından hızı aslında 2.çeneye bağlı gibi duruyor çok teşekkürler bugünde sayende bir şey öğrendim yarına allah kerim :) sevgilerimle