Bir yerden döndünce ne derler: Yediğin içtiğin senin olsun...
Başlık da öyle (VENI, VIDI, VICI). Latince bir deyim haline gelen Sezar'ın sözünü biraz değiştirip, GİTTİM, BULDUM, GÖRDÜM. Erkek ve dişiyi göstermek için bugün iki HD (1920x1080) yüklüyorum. Gerisini epey önce yazdıklarımdan ekleyeyim:
Hicaz makamındaki eserinde, ünlü bestekar Şerif İÇLİ:
Derdimi umman a döktüm,
asuman a inledim.
yare de, ah yare de
hal-i derunum söyledim.
Âşina yok derdime
ben söyledim, ben dinledim.
Gözlerim yollarda kaldı
gelmedin, çok bekledim” demiş.
Biz de öyle yaptık:) Derdimizi Umman a döküp, Asuman a inledik.
17-31 Ocak 2013 te sevgili dostlarım Prof.Dr. Mustafa SÖZEN ve Prof.Dr. İbrahim Mehmet Ali ÖKTEM ile birlikte açıldık Umman’a (eskiler "deniz" anlamında da bu kelimeyi kullanırlarmış).
15 günde yaklaşık 5000 km yol yapıp, bir uçtan bir uca gezdik Umman ı ve 185 civarında kuş türü ile birkaç kelebek türünü gördük.
Ailesi (HYPOCOLIIDAE) nin tek türü olan bu kuş, bazı kaynaklarda İpekkuyrukların ailesine (BOMBYCILLIDAE) dahil de edilmektedir. Kuş gözlemcileri arasında dünya ölçeğinde en popüler kuşlardan biridir. Ülkemizde bir kez görülmüş; ancak hiçbirimize kısmet olmamıştı. Geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri nde de epeyce aramama rağmen; bulamamıştık. Bu yıl 1-2 kaydının bulunduğu Umman ın güneyindeki çölde bir vahada karşılaştık aile boyu. Galiba en az 6-7 birey vardı.
Hurmayiyen (eski kaynaklarda Tırtılyiyen de denmiş), Basra Körfezi bölgesinde İran-Irak sınır kesimleri ve Kuveyt ile İran ın güney kıyı kesimlerinden Afganistan a uzanan dar bir alanda üremektedir. Kuveyt, Bahreyn, Katar, BAE ile Suudi Arabistan’ın güney yarısında ve Hindistan ın batısında kışlamaktadır. Tek tük Kuzeydoğu Afrika da görülmektedir. Umman da rastlantısal (vagrant) sayılırken, son yıllarda küçük gruplar halinde kışladıkları sanılmaktadır.
Erkekleri siyah yüz maskesi ve uçarken, beyaz uçma telekleri ile kolayca tanınır. Dişide yüz maskesi olmayıp, açık grimsi-beyaz uçma telekleri dışında erkeklere benzer. Oldukça utangaç ve çekimi zor bir türdür. Keza ikinci gün Qitbit te gördüğümüz iki birey, bırakın fotoğraf çekmeyi, gözle takibe bile izin vermemişti.
Sözlerimin sonunda yol arkadaşlarım Mehmet Ali ÖKTEM ve Mustafa SÖZEN hocalara, objektif için Metin ALKIŞ'a, gidiş dönüşlerde emeği geçen, bizi ağırlayan bütün arkadaşlara ve fotoğrafın düzenlemesini yapan Mehmet HANAY'a çok teşekkür ederim.
Sevgili HANAY'a geçmiş olsun dileklerimle, hepinizi iyi geceler dilerim.
- Tespit Tarihi: 2013-01-24
- Yüklenme Tarihi: 30-10-2014
- Görüntülenme Sayısı: 923
- Gözlem Lokasyonu: Salala, Z̧ufār, Umman
- Şehir: Yurt Dışı
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 1D Mark IV
- Ekipman(Lens): Canon EF 600mm f4L IS II USM
Benim hurmayiyenlerden daha güzel bunlar. :) Ellerine sağlık Ahmet hocam.
Seninkiler ayrı güzel. Hele hurmalar daha bir güzel gösteriyordu. Bizimkiler gitti Araphurmasına kondular, ama hikayede yazdığım gibi tam bir hayalet. 3-4 görmeden sonra tamam bu aradığımız kuş diyebildim. 1000 civarı kuş türü gördüm bunlar gibisine hiç rastlamadım. Umarım Osmaniye'de de rastlarsın. Çok teşekkür ederim Mehmet Bey. iyi geceler.
O muhteşem gezi hayatım boyunca unutamayacağım bir anı olarak kalacak. Kuşa gelince aynen dediğin gibi Ahmet tam bir hayalet. Bir kuş hiç mi ses çıkarmaz, ötmez evet işte o bu kuş. Hiç mi açığa çıkmaz evet o da bu kuş. Gördüğüm ve görüntülediğim ulaşması ve çekmesi açık ara en zor kuştu. İlk kez Qit Bit'in bahçesinde görmüştüm bir an ve anında pırrrrrr. Bir daha saatlerce arayıp bulamamıştık. Ne muhteşem bir maceraydı. Sizlerle arazi muhteşem. Fotoğrafa yorumu unuttum eski anılara dalınca. Bu kareni ne zaman yükleyeceksin diye aylarca bekledim geziden sonra kısmet bugüneymiş :) Doğal ortamında muhteşem bir kare. Ellerine emeklerine sağlık can dostum. Selam ve sevgilerimle...